Waar lachen om je fouten goed voor is

eekhoornTwee tips om faalangst om te denken in faalplezier
Nog niet eens zo heel lang geleden dacht ik dat mensen me zouden opvreten als ik voor een groep zou spreken. Mijn hart knalde uit mijn keel als ik alleen al dacht aan al die blikken. Klamme handen, een wattig hoofd, bewegingen alsof mijn lichaam bevroren was. Eerst heb ik heel veel domme dingen gedaan om mijn angst te ‘bedwingen’. (Daarover meer in mijn volgende blog.) Dankzij de fouten die ik maakte werd ik wel wijzer. En door mijn focus van angst naar plezier te verleggen, heb ik leren omgaan met mijn angst. Waar jij ook bang voor bent, de tips die ik met je wil delen zijn geen ‘quick fix’. Maar ze hebben mij echt geholpen. Dat gun ik jou ook.

Tip 1: Onderdruk je gevoel niet, maar accepteer het en ga daarna lekker overdrijven
Ga eens voor de spiegel staan en kijk hoe je eruitziet als je faalangst hebt. Laat het maar komen, je angst voor die toets, die presentatie of voor wat dan ook. Die angst is niet stom of vervelend, die is er gewoon. Accepteer het en neem er lekker de tijd voor. Zodra je de angst er ‘laat zijn’, wordt je gevoel erover misschien al iets milder. Want als je je ook nog eens druk gaat maken om het feit dat die angst er is, denk je de situatie erger en serieuzer dan nodig is.
Ok, je hebt je angst gevoeld en geaccepteerd. Dan is het tijd voor de derde stap. Overdrijf je gezichtsuitdrukking in een gekke bek, je lichaamsgevoel in een hortend en stotend lichaam. Tril er zoveel mogelijk bij, dan schud je als het ware de spanning uit je lichaam. Voel hoe dit oplucht.

Tip 2: Lach om een situatie rondom falen uit je eigen leven of kijk een lollig filmpje
Denk terug aan een situatie uit jouw leven die je op dat moment misschien als ‘falen’ bestempelde, maar die achteraf heel grappig was. Een telefoon die in de wc valt, de slappe lach op een moment waarop het niet handig was, een rare verspreking, noem maar op. Er komt na een tijdje (of later op de dag) vast iets in je op.
Vind je dit nog niet zo makkelijk, ga dan lekker grasduinen op Youtube of lees een boek met een hoofdpersoon die ook suffe dingen doet, zoals ‘Leven van een loser’ of de dagboeken van Bridget Jones. Wat mensen juist zo menselijk en toegankelijk en leuk maakt, is het feit dat ze ook fouten maken. Een beetje mildheid en humor doen wonderen en fouten maken helpt je juist vooruit. Uit falen is veel winst te behalen. Ik wens je veel faalplezier.

PS Als je het je kinderen gunt om te kunnen lachen om hun fouten, nodig ze dan uit om deel te nemen aan de workshop Faalplezier op 11 januari 2015 van 13.00 tot 16.00 uur bij Yoga2go (www.yoga2go.nl) in Castricum. Om 15.30 is er een improvisatie theatervoorstelling voor ouders en belangstellenden. Het zou kunnen dat er daarbij iets misgaat. Een workshop Faalangst voor jongeren en volwassenen.

Tags: No tags

Comments are closed.